USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

"Kimse bir başkasını yaralayarak kendini iyileştiremez."

"Kimse bir başkasını yaralayarak kendini iyileştiremez."
10-07-2024

Şairin dediği gibi;

Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne

Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar

Oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında

Dünyayı çocuklara verelim

Kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi

Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar

Dünyayı çocuklara verelim

Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı

Çocuklar dünyayı alacak elimizden

Ölümsüz ağaçlar dikecekler.

Çocuklar; dünyanın en masum, en merhametli, en vicdanlı varlıklarıdır. Ancak yüreklerinde sevgi ve merhamet taşıyan bu çocuklar, bazen kendi yaş guruplarına bilinçsizce ve acımasızca da yaklaşabilirler.

 

AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Akran zorbalığı diye nitelendirdiğimiz bu davranışlar, bir çocuğun bir veya daha fazla akranı tarafından tekrar tekrar ve kasıtlı biçimde kötü muameleye maruz kaldığı bir istismar türüdür. Akran zorbalığına maruz kalan çocuk, yaşamında ruhsal ve toplumsal problemler yaşar.

Toplumsal uyum, günlük yaşam becerileri, sosyal işlevsellik ve akademik başarıda olumsuzluklar yaşar.

 

AKRAN ZORBALIĞI NE ZAMAN BAŞLAR?

Çocuklar, aktif olarak birbirleriyle anlamlı şekilde oyun oynamaya başladıklarında zorbalık davranışları da görülmeye başlar. Dünyaya gelen bu masum çocukların birbirlerine rahat bir şekilde zarar vermeleri, yaptıkları hareketlerin sonuçlarını tam olarak anlayamamalarından kaynaklanmaktadır. Yaptıkları davranışları eğlence, şaka ya da komik diye nitelendirirler.  Davranışların sonuçlarını soyut düşünemezler ve yaptıklarının nereye varabileceğini hesaplayamazlar. Zorbalık yapan çocuklar bu davranışları yaparken kendilerini daha güçlü hissederler. Güçlü olma duygusu üzerinden aldıkları haz, bu davranışları tekrarlamalarına sebep olur. Özgüven ya da uyum konusunda problem yaşayan çocuklar, öfke sorunu ile karşılaşabilir. Bu sorun kapsamında öfkelerini birinden çıkarmayı tercih edebilirler. Bazen de kendi aralarında masumca başlayan bir şaka, eğlenceden çıkıp zorbalığa dönüşebilir.

ZORBALIK TÜRLERİ NELERDİR?

Zorbalık türlerini üç ana başlıkta toplayabiliriz.

Bunlar sözel, duygusal ve fiziksel zorbalık türleridir.

Sözel zorbalık; kişiyi incitici sözler, alaya alan ve gurur kırıcı davranışlarla yapılan zorbalık çeşididir.

Duygusal zorbalık; dışlayıcı davranarak ve görmezden gelerek yapılan zorbalık türüdür.

Fiziksel zorbalık; şiddet ve güç kullanılarak yapılan fiziksel eylem sonucu ortaya çıkan zorbalık çeşididir.

AKRAN ZORBALIĞININ ETKİLERİ VE SONUÇLARI NELERDİR?

Zorbalığa uğrayan kişiler, uyum konusunda çeşitli problemler ile karşılaşabilir. Günlük hayata katılmak onlar için bir hayli zorlaşır. İletişim ve kendini ifade etme problemi yaşarlar. Bu yüzden içine kapanık bireyler olurlar. Travma ve özgüven problemi yüzünden toplumsal ve sosyal uyumda hayli zorlanırlar. Okul başarısı, akademik anlamda yaşadıkları problemler eğitim hayatını etkiler.

AKRAN ZORBALIĞI EN ÇOK NERELERDE GÖRÜLÜR?

Akran zorbalığı, her yaş grubunda ve her ortamda ortaya çıkabilir. Bu sorunlar; okul, mahalle, sosyal medya hatta ailede dahi görülebilir. En yaygın yaşandığı yerler ise okullardır. Çocuklar en fazla okullarda birbirleriyle iletişime geçerler. Bu yüzden kalabalık okullar, akran zorbalığının en yoğun göründüğü yerlerdir.

 AKRAN ZORBALIĞINI ÖNLEME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Akran zorbalığına karşı sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenler ve aileleri de içine alarak çalışma yürütülmesi, en doğru yöntem olacaktır. Çocukları akran zorbalığından koruyabilmenin en önemli yollarında biri, çocuklarla iletişimi güçlendirmektir. Okuldaki yetkililer zorbalığa uğrayan ve mağduriyete uğrayan çocuğa yönelik destekleyici çalışmalar içerisine girmelidir. Taraflara suçlayıcı bir tutumda bulunmadan olaylara yaklaşılması önemlidir. Okullarda çocukların empati duygusunun gelişmesini sağlayan etkinliklere yer verilmelidir. Zorbalık devam ederse, hem zorbalığa uğrayan hem zorbalık yapan çocuk için bir psikolog veya uzmandan yardım alınmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?